Laman Rabu - WADAH WANITA ISLAM

Wednesday, January 12, 2005

Barangan lusuh, riak cacatkan amalan sedekah

Wadah Wanita Islam: Barangan lusuh, riak cacatkan amalan sedekah
Oleh Endok Sempo Mohd Tahir


Sketsa 1: “Roha, ada tak sukarelawan untuk memilih, membungkus, mengemas serta menyusun sumbangan orang ramai untuk mangsa tsunami?” Seorang kawan daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menelefon Roha, seorang sukarelawan.

“Maaf Kak Yani, rumah saya pun tengah penuh sesak dengan sumbangan baju daripada orang keliling yang bercampur baur antara terpakai dan baru. Sudah berapa malam tidur sehingga jam 2 pagi bersama sukarelawan lain. Saya tidak tergamak nak bagi mangsa baju buruk dan tidak lengkap, ada kain tanpa baju, ada baju tanpa kain. Kami sedang memilih yang terbaik dan boleh dipakai untuk dibungkus,” Roha menjawab.

Sketsa 2: “Kami dapati baju terpakai banyak di sana sehingga ada kanak-kanak bermain dan melompat di atas baju yang bertimbun.” Demikian kata ketua kampung di ground zero sambil tangannya menuding ke beberapa timbunan baju terpakai di hujung khemah mangsa tsunami.

Ariff seorang sukarelawan sempat melihat longgokan pakaian itu. Tapi ternyata kain baju yang diberi amat daif. Seluar yang terlalu lusuh dan koyak. Tidak kurang juga pakaian dalam buruk. Aduhai! Mereka rasa dihina. Fahamlah dia mengapa mangsa tsunami tidak menghiraukan sumbangan baju terpakai itu. Kain baju yang diberikan hanya untuk menambahkan kesesakan di rumah.

Sketsa 3: “Kalau tidak ada orang surat khabar atau orang TV ambil gambar penyerahan sumbangan orang ramai, lambat kami dapat sumbangan.” keluhan mangsa yang baru saja mendapatkan bantuan makanan dan pakaian.

Sketsa 4: “Kita amat prihatin dengan tuan dan puan, sebelum depa sampai kita dah cacak dulu! Seorang ahli politik berceramah berapi-api, namun mangsa belum mendapat apa apa pun selepas beberapa hari!

Sketsa 5: “Ketika sukarelawan bomba mengepam keluar lumpur dari rumah, bantuan beberapa agensi berwajib juga sampai pada hari itu. Sedih pula melihatkan keadaan mangsa ombak, apabila hendak mendapatkan RM500 mereka terpaksa mendengar ‘rungutan’ wakil berkenaan dulu. Ada pula yang membidas kampung terbabit dengan menyatakan nelayan membuang sampah di laut walaupun ada kemudahan tong sampah sebelum bencana.

Kini ombak menghantar kembali sampah ke rumah tuan. Kasihan melihat mangsa berkenaan hanya tunduk mendengar leteran pegawai.

Sketsa 6: “Pengagihan bantuan RM500 daripada kerajaan ada yang tidak menurut kriteria. Ada yang kena serpihan saja dapat bantuan. Ada pula yang terkorban ahli keluarga tidak dibantu.

“Suaminya seorang pesakit jantung yang meninggal akibat terkejut mendengar kampung mereka dilanda tsunami. Pendeknya cara pembahagian bantuan kepada sebahagian mangsa tidak menurut prosedur keutamaan.” Demikian keluhan sukarelawan lain.

Beberapa sketsa diatas didengar daripada sukarelawan yang bertugas di kawasan yang dilanda tsunami.

Ada beberapa perkara yang perlu kita renungkan untuk diambil iktibar daripada bencana tsunami dan hubungan kita sebagai pemberi sumbangan.

Dalam masyarakat kita, derma atau sumbangan adalah bersedekah yang boleh meringankan beban orang lain dan menyelamatkan kita daripada api neraka. “Sedekah itu menghapuskan kesalahan seperti air memadamkan api” (Hadis Riwayat At Tirmidzi)

Dalam amalan bersedekah, kita perlu melakukannya dengan ikhlas kerana Allah, bukan disebabkan balasan nama atau sekadar bersedekah saja.

Supaya bersedekah tidak menjadi sia-sia, Islam mengajarkan umatnya menyumbang dan bersedekah menepati erti ‘sedekah’. Beberapa perkara perlu diambil perhatian dan tindakan demi kesempurnaan bersedekah.

Pertama: Barang yang disedekahkan itu hendaklah baik, elok dan tidak malu untuk dipakai (boleh dipakai). Adalah tidak wajar dan paling tidak munasabah barang yang disedekahkan itu tidak tergamak kita gunakan sendiri. Biarlah bersedekah dengan barang yang disenangi penerima. Allah melarang bersedekah dengan benda yang tidak baik kerana bersedekah adalah ibadat dan tanda mensyukuri nikmat Allah.

“Wahai orang yang beriman! Belanjakanlah pada jalan Allah sebahagian daripada hasil usaha kamu yang baik dan sebahagian daripada apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu. Dan janganlah kamu sengaja memilih yang buruk daripadanya lalu kamu dermakan atau kamu jadikan pemberian zakat, padahal kamu sendiri tidak sekali-kali akan mengambil yang buruk itu kalau diberikan kepada kamu, kecuali dengan memejamkan mata padanya. Dan ketahuilah, sesungguhnya Allah Maha Kaya, lagi sentiasa terpuji.” (Al-Baqarah ayat 267)

Kedua: Sesuatu yang disedekahkan ialah yang halal, bukan haram atau subahat.

Ketiga: Sunat bagi pemberi sedekah atau derma bersedekah dan berderma daripada benda yang disukai dan disayangi, tidak kira sama sedikit atau banyak.

“Kamu tidak sekali-kali akan dapat mencapai hakikat kebajikan dan kebaktian yang sempurna sebelum kamu dermakan sebahagian daripada apa yang kamu sayangi. Dan apa jua yang kamu dermakan maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahuinya.” (Al-Imran ayat 92)

“Daripada Adiyie Hatim Radiallahuanhu berkata: Saya mendengar Rasulullah saw bersabda: Takutlah kamu akan api neraka walaupun dengan (bersedekah) separuh buah kurma.” (Riwayat Al-Imam Al-Bukhari).

Hadis ini menunjukkan amalan bersedekah walaupun hanya separuh buah kurma boleh menyelamatkan kita daripada api neraka.

Keempat: Bersedekah disertai dengan keikhlasan, bukan mengungkit, merungut, membidas dan menyakiti hati orang yang menerima sedekah kerana perbuatan ini haram dan merosakkan amalan bersedekah.

“Wahai orang yang beriman! Jangan rosakkan pahala sedekah kamu dengan perkataan membangkit-bangkit dan kelakuan yang menyakiti seperti rosaknya pahala amalan sedekah orang yang membelanjakan hartanya kerana hendak menunjuk-nunjuk kepada manusia (riak) dan ia pula tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat.

“Maka bandingan orang itu seperti batu licin yang ada tanah di atasnya kemudian batu itu ditimpa hujan lebat, lalu ditinggalkannya bersih licin (tidak bertanah lagi). Demikianlah juga halnya orang kafir dan riak itu, mereka tidak akan mendapat sesuatu pahala pun daripada apa yang mereka usahakan. Dan ingatlah Allah tidak akan memberi petunjuk kepada kaum yang kafir.” (Al-Baqarah-264)

Kelima: Sedekah yang diberikan secara sembunyi lebih afdal, ibarat tangan kanan yang memberi, tangan kiri tidak mengetahuinya. Perbuatan ini dekat kepada keikhlasan dan jauh daripada riak kerana sifat ini boleh merosakkan amalan sedekah. Tiada gunanya bersedekah jika mahu mendapat pujian dan dikatakan pemurah kerana dengan keikhlasan sahajalah ganjaran pahala diperoleh.

“Jika menampakkan sedekah kamu, ini sangat baik, tetapi jika kamu merahsiakannya, dan memberikan orang fakir, maka itu lebih baik bagi kamu dan akan melepaskan kamu daripada kejahatan kamu; Allah menyedari apa yang kamu buat” (Al Baqarah – 271).

Keenam: Sedekah tidak mengurangkan harta, sebaliknya menambah harta dan menjauhkan kefakiran, kekurangan dan kesempitan. Allah akan gantikan dengan yang lebih baik.

“Katakanlah wahai Muhammad sesungguhnya Tuhan-Ku memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya antara hamba-Nya dan Ia juga yang menyempitkan baginya, dan apa saja yang kamu dermakan maka Allah akan menggantikannya dan Dia sebaik-baik pemberi rezeki” (Saba’ – 39).

Ketujuh: Sedekah membersihkan harta dan menyucikan diri kita.

“Ambil sedekah daripada harta mereka untuk membersihkan dan menyucikan mereka dan doakanlah mereka. Sesungguhnya doa engkau itu menjadi ketenangan hati mereka. Allah maha mendengar lagi maha mengetahui” (At Taubah-103).

Ayat itu menjawab dua soalan pokok, iaitu apa yang harus disedekahkan dan mengapa umat harus bersedekah. Sedekah adalah untuk membersih dan menyucikan (jiwa) dan disedekahkan daripada harta atau benda yang dimiliki.

Walaupun pemikiran kebanyakan umat Islam masih menghubungkaitkan sedekah dengan kebendaan, renungkan sepotong ayat Allah (yang juga ajaran Rasul yang wajib) berbunyi: “…tentang sedekah dan orang yang tidak mendapati sesuatu melainkan tenaganya (usaha mereka)” (At Taubah - 79)

Sebenarnya sedekah bukan saja berbentuk kebendaan. Bagi yang tidak mampu atau tiada harta, Allah menghendaki mereka menyumbangkan usaha dan doa.

Usaha termasuk menjadi sukarelawan, daya upaya, idea dan ikhtiar, kegiatan, perbuatan untuk mencapai, melaksanakan dan menyempurnakan sesuatu usaha yang disumbangkan dan memanfaatkan mereka yang layak menerima sedekah. Walaupun hanya sekadar doa dan senyuman. ‘Senyum itu adalah sedekah’ (maksud hadis).


Penulis boleh dihubungi di e-mel, wanitajim0@yahoo.com dan sebarang jawapan terhadap kemusykilan boleh dilayari di www.wanitajimceria.blogspot.com.